• Szavalóverseny - körzeti forduló

        • 11. 3. 2019
        • Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy a TMOV szavalóverseny körzeti fordulóján diákjaink sikeresen szerepeltek. A járási fordulóba tovább jutottak: Nagy Alíz, Nagy Dorottya ès Balázs Zoè. Gratulálunk!További sikeres szereplèst kívánunk!😍

        • Školské akcie - Rendezvényeink

        • 13. 3. 2019
        • 2018/2019

          https://www.facebook.com/alapiskola.farnad/posts/1874492312680430

          A Magyar Kormány támogatásának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának köszönhetően sikerült az iskola rendezvényeinek hangosítását magas szinten bebiztosítani, valamint a megvásárolt vetítő által, rendezvényeink és a tanítási órák színvolatát emelni és látványossabbá tenni.

           

          A Magyar Kormány finanszírozásának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lebonyolításának köszönhetően sikerült iskolánk összes tantermébe és a folyosókra új radiátorokat vásárolni és kicserélni azokat.

           

           

          Zdravie na tanieri

          Tányéron az egészség

           

           

           

           

          „AZ UTOLSÓ SZÓ JOGÁN“

          Megemlékezés az Aradi vértanúkról

                      Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848/49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek.

                      Iskolánkban minden évben megemlékezünk Róluk. Az idén 7 tanuló rövid műsorával tisztelegtünk a Hősök előtt. Molnár Ibolya, Baláž Zoé, Pástor Natália, Chládek Dániel, Farkas Gábor, Virág Bence és Chládek Tamás a vértanúk utolsó mondatait adták elő.

          Tisztelet emléküknek!

                               A Nyelvek Európai Napja
          A Nyelvek Európai Napja egy olyan rendezvénysorozat, amelynek célja a  kulturális különbségek megőrzése és a nemzetek közötti együttműködés fejlesztése , mivel a nyelvi sokszínűség kontinensünk kulturális örökségének  kulcsfontosságú eleme.
          Iskolánk rendszeres résztvevője a Nyelvek Európai Napja című rendezvénysorozatnak, amelyet idén énekszóval indítottunk. Több európai nyelven is elénekeltük az Európai Unió Himnuszát.
          Az ének után  a csapatok lelkesen fogtak hozzá a magyar, szlovák és angol kvízek és fejtörők megoldásához. A program keretén belül  aktivity-t játszottunk szlovákul, ismert magyar közmondásokat találgattunk miközben az európai országok kultúrájával, történelmével és földrajzával kapcsolatos kérdéseket oldottunk meg. A kreatív részben a tanulók emotikonokat készítettek, ahol tudásukhoz mérten az érzelmeket angolul nevezték meg. A rendezvényt sportjátékokkal zártuk, ahol tanulóink megmutathatták ügyességüket és együttműködési készségüket.
          E rendhagyó délelőtt  az elfogadás és tolerancia jegyében zajlott ,és nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink játékos formában ismerkedjenek más európai kultúrákkal és tudatosítsák a nyelvtanulás fontosságát
           

          2017/2018

          Gyermeknap

          Iskolánk tanulói a gyermeknap alkalmából kiránduláson vettek részt.  Kirándulásunk első állomása a Hrussói várrom megmászása volt. A kistapolcsánytól nem messze található várromnál eltöltött pihenőt és érdekekes beszámolót az ebéd, majd a bölényfarm meglátogatása követte. A farmról az utunk a Nyitrai várba vezetett. Hazafelé jövet  a kirándulást Garamkálnán fagyizással zártuk.

            

          Beszámoló

          Farnadiak ,,menetelése,, 7 mérföldes csizmában heted 7 határon át

          Ebben az évben immár tizedik alkalommal hirdette meg a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda a CSEMADOK Dunaszerdahelyi Területi Választmányának támogatásával Szlovákiában a játékos mesevetélkedő sorozatot az alapiskolák számára.

          Az idei játék keretét a magyar népmesék és a Kárpát-medence gazdag mesevilága adta. A vetélkedő célja az olvasás, a mesék népszerűsítése a kisiskolás korosztály körében.

          A komáromi Jókai Mór Alapiskola adott otthont a mesevetélkedő körzeti fordulójának 2018. március 15-én. Iskolánkat a körzeti elődöntőben két 4 fős csapat képviselte, vegyesen a 3.-4. osztályokból: Tűzmadarak és a Meselovagok. A körzeti fordulóban 7 meséből készültek fel a tanulók. Maga a verseny kerettörténetbe foglalt 7 feladatból állt. Különböző mesés feladatok, villámkérdések, igaz-hamis játékok megoldásában mérték össze tudásukat a gyerekek. A csapatok mesés felkészülésről tettek tanúbizonyságot, hiszen a verseny végére igen szoros eredmények születtek. Mindkét csapatunk derekasan helytállt, a Tűzmadarak csapata 4. helyezéssel továbbjutott a területi fordulóba Gútára, ahol 2018.április 11-én az előkelő 5. helyen végeztek.

          TŰZMADARAK: Pástor Natália, Farkas Richárd, Balázs Zoé, Chládek Dániel

                              

                      MESELOVAGOK:  Straňák Levente, Nagy Dorottya,  Gubík Martin, Sádovski Gréta

                  

                     

           

          Poznaj slovenskú reč! – beszámoló

          Pedagógusaink indíttatására az alsó tagozatos tanulóink idén első alkalommal kapcsolódtak be a Poznaj slovenskú reč elnevezésű tanulmányi versenybe.

          A járási fordulón szlovák nyelvből az iskolánkat a legügyesebb tanuló képviseli, és az iskolai forduló hivatott eldönteni, ki fogja öregbíteni intézményünk hírnevét a megmérettetésen.

          A tanulók négy feladattal bírkóztak meg a verseny során az iskolai fordulón. Első ízben központilag megadott , előre megtanult mondókákból kellett húzniuk , majd azt elszavalniuk. Kétszeri meghallgatás után saját szavaikkal kellett visszaadniuk egy igényes szlovák szöveg tartalmát. Nem hiányozhatott a szép, kifejező, pontos olvasás sem, mely napjainkban sok gondot okoz a gyerekeknek. Végül egy általuk választott témáról folytattak eszmecserét a zsűrivel.

          Az alsó tagozaton Gubík Martin 4. osztályos tanuló méltóképpen képviselte iskolánkat a járási fordulón, Vágselyén, ahol ezüstsávos besorolásban részesült.

           

          Beszámoló – Vajda Napok

          Magyarországi testvértelepülésünk Vál község. 2018. április 27-én  a Váli Vajda János Általános Iskola meghívta iskolánk legjobb versmondóit a 26. Megyei Vajda János szavalóversenyre.

          Iskolánkat Chládek Dániel 4.osztályos tanuló, Mészáros Dorina 2. osztályos tanuló, Balázs Zoé és Nagy Dorottya 3. osztályos tanulók képviselték. 1. – 6. évfolyamon egy, a gyerekek korához illő, szabadon választott költeményt kellett előadni.

          Újabb tapasztalatokat szerezve, Válról sem tértünk üres kézzel haza. Balázs Zoé a 2. kategóriában 2. helyezést ért el.

          Álombéli utazás címmel a Vajda napok rajzpályázatot is hirdetett, melyre iskolánk tanulói is beneveztek. Chládek Tamás 7. osztályos tanuló rajzával 1. helyezést szerzett. A fotók magukért beszélnek!

           

          Beszámoló – IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny

          Iskolánk 4. osztályos tanulója, Chládek Dániel az idén első alkalommal vett részt a népmesemondó versenyen. A verseny célja a magyar prózai népköltészeti műfajok-mese, monda, anekdota - hagyományos módon történő előadásának népszerűsítése.

          A területi forduló Ipolyszakálloson zajlott, ahol tanulónk aranysávos besorolást nyert, így továbbjutott az országos döntőbe.

          A döntőnek 2018. június 4-5-én a rozsnyói történelmi városháza adott otthont. A fesztvált a szervezők kétnaposra tervezték, ezzel a bővítéssel  emelve a verseny rangját. Szakmai programok, meseszínház, gyermektáncház, kézműves foglalkozások tették színesebbé a két napot.

          Dani a 3. kategóriában 35 mesemondóval  mérettetett meg és ezüstsávos besorolást nyert.

           

           

          Beszámoló a Tompa Mihály Országos Verseny iskolai és körzeti fordulóiról

          A Tompa Mihály Országos Verseny iskolai fordulójára szép számmal jelentkeztek tanulóink, bár inkább az alsó tagozaton volt nagyobb a lelkesedés. Az iskolánk mellett működő szülői szövetségnek köszönhetően minden résztvevő könyvjutalomban részesült. Az iskolai fordulóra 2018. február 16-án került sor.

          A helyezettek a következő tanulók lettek:

          I. kategória – vers:

          1. Baláž Zoé, Nagy Dorottya
          2. Mészáros Dorina
          3. Tóth Sára

          II. kategória – vers:

          2. Nagy Ármin

          3. Farkas Gábor

          II. Kategória – próza:

          1. Chládek Dániel
          2. Gubík Martin
          3. Kudry Gabriella, Molnár Ibolya

          III. kategória – próza:

          1. Chládek Júlia

          Ezek a tanulók továbbjutottak a körzeti fordulóra, amelyet 2018. február 22-én rendeztek a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium épületében. A körzeti fordulón a következő eredmények születtek:

          Baláž Zoé – 1. hely

          Nagy Dorottya – 2. hely

          Molnár Ibolya – 1. hely

          Chládek Dániel – 3. hely

          Chládek Júlia – 2. hely

           

          Ők fogják képviselni iskolánkat a lévai járási fordulón. Sok sikert kívánunk tanulóinknak!

           

           

          Diákbál

          2018. január 19-én ismét megszerveztük a  hagyományos diákbált  iskolánk felső tagozatos tanulói számára. A bál megszervezése és a helyi kultúrház kistermének előkészítése a kilencedikesek feladata volt,akik idén a „Hollywoodi csillogás” témát választották. A megvendégelést javarészt szintén a kilencedikesek biztosították,de mindenki hozzájárult egy kis harapnivalóval.  Az italokról, frissítőkről a szülői szövetség gondoskodott. A megnyitó után Lauko Evelin, kilencedik osztályos tanulónk köszöntötte a bál résztvevőit. A zenét a párkányi DJ Roberto szolgáltatta, a tomboláról pedig a szülői szövetség és a kilencedik osztály tanulói gondoskodtak. Idén sem maradhatott el a bál királyának és a királynőjének a megválasztása sem, amelyet Lauko Evelin és Várföldi Bence  nyert  titkos szavazással. A bál programját Oscar-díj átadással is fűszereztük. „A parkett ördöge” díjat Farkas Gábor nyerte , míg „ A parkett angyala” díj tulajdonosa Révai Roderik lett. A tombolahúzást is mindenki izgatottan figyelte,  minden tanuló és tanár nyert valamit. A táncból pedig mindenki kedve szerint kivette a részét. Az idő gyorsan eltelt és nagyon jó hangulatban ért véget a 2018-as diákbál. A megrendezésért nagy köszönet jár támogatóinknak, a kilencedik osztálynak és a szülői szövetségnek.

           

           

          Poznaj slovenskú reč

          2018. január 17-én megrendezésre került a Poznaj slovenskú reč szlovák verseny iskolai fordulója.

          A verseny célja a diákok kulcsfontosságú kompetenciájuk fejlesztése, elsősorban a komunikáció terén, valamint a szlovák nyelv iránti pozitív viszonyulás fejlesztése. Ezzel a versennyel szeretnénk felkelteni a diákok érdeklődését a szlovák nyelv, mint második nyelv iránt, főleg annak aktív használatára felhívni a figyelmet.

          Az iskolai forduló két kategóriában zajlott. Az első kategória a 3. és 4. osztályos diákoknak a második pedig a 8. és 9. osztályos diákoknak van meghirdetve.

          Az első kategóriában a következő diákok vettek részt:

          Baláž Zoé

          Pásztor Natália

          Sztraňák Levente

          Gubík Martin

          Sádovsky Gréta

          Chládek Dániel

           

                      A második kategóriát 3 kilencedikes lány erősítette:

          Gubík Michaela

          Kudry Vanesa

          Pekaj Klára

           

          A járási fordulón iskolánkat Gubík Martin és Kudry Vanesa fogják képviselni.

          Reméljük a következő tanévben még több ügyes diákunk jelentkezik a versenyre, hogy kipróbálhassa mennyire sajátította el a szlovák nyelvet.

           

           

          Zenés teadélután

           

          2017. október 2-án a zene világnapja alkalmából egy hangulatos választható programon vehettek részt diákjaink. A diákoknak Lili tanító néni összegyűjtött érdekesebbnél érdekesebb kortárs zenéket, melyekkel rádióban ritkán találkozhatnak. Belehallgattak a dzsessz világába, a világzenei stílusba is belekóstolhattak, de populárisabb zenét játszó zenekarok dalait is megismerhették. A zenehallgatás mellett különös figyelmet szenteltek a hangszerekre, hisz egy-egy dalban kevésbé ismert hangszereket is megszólaltattak a zenészek. A melódiákat finom gyümölcsteával ízesítették meg a résztvevők, így igazán jó hangulatú összejövetel alakult ki a teadélutánon.

           

           

           

           

          Arany 200 - Éjszaka a könyvtárban

           

          2017. október 20-án került sor iskolánkban az első könyvtári éjszakára, melyen a hangsúly az Arany-emlékévnek köszönhetően Arany János műveire került. A résztvevő diákoknak több Arany János balladát kellet elolvasni az alkalom előtt, így hangolódtak a nagy éjszakai nyomozós játékra. A nyomozás során fejtörőket kellett megoldaniuk, rejtélyes üzeneteket kellett dekódolniuk, különböző információkra kellett fénytderíteniük. Mivel minden nyomot megtaláltak, és minden rejtvényt megoldottak, megismerhették Mátyás király és V. László történetének minden apró részletét, mely két olvasott ballada (V. László, Mátyás anyja) történelmi hátterét adta. A sok gondolkodás után persze könnyedebb programokra is sor került: játszottunk, beszélgettünk, zenét hallgattunk, teáztunk, nevetgéltünk, filmeztünk. Bár nem jutott sok idő az alvásra, de ezt egyik résztvevő sem bánta.

           

           

          Kincskeresők - Chládek Tamás sikere

           

          Chládek Tamás, 7. osztályos tanulónk 2017. november 8-án résztvevője volt a XIII. KINCSKERESŐK – Helyi értékeket kutató diákok konferenciájának, Dunaszerdahelyen.

          Nagyon büszkék vagyunk rá, hisz kutatásának bemutatásával arany sávos minősítésben részesült!

          Munkájának címe A farnadi hősök, melyben a farnadi II. világháborús eseményeket dolgozta fel három férfi életén keresztül bemutatva. Tomi nemcsak a családon belül kutatott, hanem meglátogatta az oroszkai hadtörténeti magánmúzeumot is, ahol további hasznos információkat és képanyagokat szerzett a munkájához.

          Gratulálunk, s reméljük, hogy a következő évre megálmodott kutatási témájában is ennyi örömet talál majd Tomi!

           

           

          Mezei futóverseny - Garamkálna

          Balogh Milan                                     Molnár Ibolya

          Chládek Tamás                                Gubíková Michaela

          Nagy Ákos István                            Štefániková Claudia

          Kudry Gabriel                                  

          Pekaj Ladislav

          Vörös Vladimír

          Tóth Elemér

           

           

           

          Floorbal

          2017 November 20. án Floorbal versenyen vettünk részt. A következő iskolák is részt vettek mint ellenfél: Péli Alapiskola, Nagysallói, Vezekényi és természetesen a vendéglátó Lévai Školská Alapiskola.

          Minden alkalommal úgy indulunk, hogy helyezést érünk el, mivel nagyon fiatalok a felsőtagozatosaink, igyekezetük nem maradt el. Még ha fiatalkák is annak ellenére mindent kiadtak magukból a nagyobbak és érettebbekkel szemben. Sajnos helyezés nélkül tértünk haza, ennek ellenére nem szabad elfelejtenünk a tapasztalatokat amiket a versenyek alatt gyűjtünk.

          Balog Milan, Virág Bence, Kudry Gabriel, Farkas Gábor, Vörös Vladimír, Pekaj Ladislav.

           

           

           

           

          Asztali tenis

          Az asztalitenisz verseny megrendezése a Zselízi szlovák alapiskola tornatremében jött létre 2017 nov. 8. án.

          Diákjain mindent megtettek a legjobb eredmény érdekében, sajnos helyezés nélkül végeztek. Meg kell jegyezni, hogy minden mérközés nagyon szoros volt.

          A játékot mindenki tisztességesen játszotta és büszkék lehetünk rájuk, mivel nagyon igyekeztek és égymást is támogatták a játékidő alatt is és viselkedésükkel bizonították érettségüket. Nagy köszönet.

          Iskolánkat képviselték:

          Virág Bence

          Kudry Gábor

          Farkas Gábor

          Milan Balogh

           

           

          A Nyelvek  Európai Napja

          2017.november 4.-én iskolánk háromfős  csapata részt vett a Zselízi Comenius Gimnázium által szervezett  Nyelvek Európai Napja című rendezvényen. Barátságos környezetben 9. osztályos tanulók  csapatai mérhették  össze nyelvtudásukat  magyar, szlovák, angol és német nyelven. A program részeként a tanulók játékos kvízkérdésekre  válaszoltak, bizonyíthatták szövegértési készségüket hallás és olvasás alapján, valamint  kreatív íráskészségüket is. A feladatok között helyet kaptak az elmaradhatatlan nyelvtörők , dalok és filmek is. Tanulóink megismerkedhettek a gimnázium programjaival és bepillantást nyerhettek a diákélet mindennapjaiba.

          Megemlékezés az Aradi vértanúkról

           

           

                      Iskolánk felsőtagozatos diákjai az idei 2017/2018-as tanévben is egy rövid verses és zenés összeállítással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt. A diákokat, névszerint:

          Molnár Ibolya – 6. osztály

          Kudry Gabriella – 6. osztály

          Chládek Tamás – 7. osztály

          Gubík Michaela – 9. osztály

          Molnár Orsolya – 9. osztály

          Lauko Evelin – 9. osztály

          Pekaj Klára – 9. osztály

          Chládek Júlia – 9. osztály

          Kudry Vanesa  - 9. osztály

          Idén is Pfliegel Izabella tanító néni készítette fel. A műsor tartalmazott verseket, megzenésített verseket és történelmi visszaemlékezést az eseményekre.

          2016/2017

          Kirándulás 

          Nagysalló_Garamkálna_Léva

          Iskolánk tanulói padagógusaink kíséretében 2017. március 30-án tanulmányi kiránduláson vettek részt. Reggel 8 órakor indultunk el Farnadról. Uticélunk végállomása az Atlantis centrum volt Léván. Útközben megáltunk Nagysallón, ahol megemlékeztünk a győztes nagysallói csatáról, és elhelyeztük virágainkat a hősök emlékműve előtt. Utunkat innét Garamkálna felé vettük, ahol a második világháborús emlékműnél elevenítettük fel a harcokat és megnéztük a kiállított harci járműveket. A Garam-parti séta és tízóraizás után a lévai várat ostromoltuk meg. Végezetül élményekkel teli két órát töltöttünk az Atlantis centrum interaktív kiállításán.

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          DOBRÉ SLOVO

          Iskolánkat a 2016/2017-es tanévben két tanuló kévpiselte a Dobré slovo szlovák szavalóverseny járási fordulóján. Petró Emese, aki a 3. kategóriában verset szavalt és Pekaj Klára a 4. kategóriában adta elő prózáját. Emese második alkalommal és Klárika harmadik alkalommal vett részt a lévai fordulón. Gratulálunk Nekik és reméljük jövőre még több tanuló kapcsolódik a versenybe. 

           

           

          Farsangi diákbál

          2017. február 17-én ismét megszerveztük az immár hagyományosnak számító farsangi diákbált az iskolánk felső tagozatos tanulóinak számára. A bál megszervezése és a helyi kultúrház kistermének előkészítése a kilencedikesek feladata volt, a harapnivalót pedig idén minden osztály magának biztosította, még az italokról, frissítőkről a szülői szövetség gondoskodott. A megnyitó után Varga Beáta, kilencedik osztályos tanulónk köszöntötte a bál résztvevőit. A fülbemászó zeneszámok jó alapot teremtettek a bálozók számára, s a későbbiekben sem kellett noszogatni tanulóinkat, hogy táncoljanak. A zenét a párkányi DJ Roberto szolgáltatta, a tomboláról pedig a szülői szövetség és a kilencedik osztály tanulói gondoskodtak. Idén sem maradhatott el a bál királyának és a királynőjének a megválasztása sem, amit két kilencedik osztályos tanuló nyert meg, titkos szavazással. A tombolahúzást is mindenki izgatottan figyelte, szinte minden tanuló nyert valamit. A táncból pedig mindenki kedve szerint kivette a részét. Az idő gyorsan eltelt és nagyon jó hangulatban ért véget a 2017-es diákbál. A megrendezésért nagy köszönet jár a kilencedik osztálynak és a szülői szövetségnek. 

           

           

           

           

          Cool-Túra

          2017. január 23-án diákjaink egy képzeletbeli időutazás, avagy a Cool-Túrának elnevezett kiselőadás részesei voltak.


          A magyar kultúra napja alkalmából a kalandorokat Kaszmán-Saróka Liliána tanító néni kalauzolta el egy olyan utazásra, ahol együtt fedezhették fel a Himnusz létrejöttének körülményeit. S hogy mi köze a Himnusznak a magyar kultúra napjához? Ez is kiderült! Sőt, a több mint kétszáz évet átívelő időutazában megvizsgálták, ki volt Kölcsey, miért foglalkozott szépirodalommal, hogy jutott el odáig, hogy megírja a Himnuszt; miért zenésítette meg Erkel Ferenc a szöveget; mit énekeltek a magyarok himnusz gyanánt, míg a Kölcse-féle Himnusz nem terjedt el; mikortól tekintett a magyar nemzet a műre úgy, mint a nemzeti himnuszukra; miért lassították le a Himnusz tempóját 1920-ban; s hogy lehet az, hogy az Alkotmányba csak 1989-ben foglaltatott bele, hogy "a Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével".

           

          Az előadás végén a diákok és tanárok együtt szavalták el a Himnusz egész szövegét, majd az eredeti gyorsaságban (andante religioso) elénekelve megbizonyosodhattak arról, hogy így sokkal impulzívabb hatása van a műnek, mint ahogy általában énekelni szoktuk.

           

              

          Asztalitenisz verseny

          A verseny 2016. november 3.-án a zselízi szlovák alapiskola tornatermében került megrendezésre.

          A diákjaink eddig ilyen versenyen nem vettek részt, ennek ellenére mindent megtettek a lehető legjobb eredmény érdekében. Sajnos eredménytelenül. Azonban meg kell jegyezni, hogy minden mérközés nagyon szoros volt.

          A játékot mindenki tisztességesen játszotta és büszkék lehetünk a versenyzőinkre, mivel nagyon igyekeztek és egymást is támogatták a játékok alatt és viselkedésükkel bizonyították érettségüket. Nagy köszönet nekik.

          Iskolánkat képviselték:

          Révai Roderik

          Molnár Áron

          Búri Krisztián

          Milan Balogh

           

          Érezzük át a költők szavát 

          A farnadi alapiskola három nyolcadikos diákja vett részt a csatai Romane Jile Polgári Társulás által szervezett Érezzük át a költők szavát elnevezésű szavalóversenyen. Kudry Vanessza a 3. helyezést harcolta ki 31 versenyző közül a 3. kategóriában, Pekaj Klárát pedig különdíjjal jutalmazta a zsüri. Gubík Miselka oklevéllel tért haza. Szép teljesítmény!

           

          Halloween workshop

          2016.október 27-én iskolánk 8 tanulója részt vett a Nagyölvedi Alapiskola által megrendezett Halloween workshop-on. A rendezvény célja volt   a kelták hagyományainak és szellemeinek megismerése. A workshop keretén belül a tanulók halloween-i dalokat énekeltek,  illusztrált posztereket készítettek az edinburgh-i  vár  szellemeiről, majd elképzelték, milyen hatással lennének az iskola életére az épület jó- és rossz szellemei. 

           

          Terepfutóverseny

           

           

               A verseny 2016 szeptember 27.-én 10:30-kor kezdődött Garamkálnán (Kalná nad Hronom). Idén már a diáklányaink is indultak a versenyen. A fiúknál a futótáv 3000 m volt, ami 2 körnek felelt meg, még a lányoknál 1500m volt a futótáv ami 1 körnek felelt meg. Diákjaink jobb eredményt értek el mint ahogy vártuk. A fiúk közül Virág Bence az 58. helyen végzett. Molnár Áron a térdsérülése miatt csak 67. helyen végzett. Kudry Gábor (69.) és Balogh Milan (70.) azaz a két utolsó helyet foglalták el. Mivel idén ők voltak az utolsók, reméljük legközelebb bebizonyítják nekünk az ellenkezőét, hogy az utolsókbol lesznek az elsők. Diáklányaink is hasonló helyezéseket értek el, mégpedig a következő sorrendben: Kudry Gabriella az 51.-ik és Molnár Ibolya a 60. helyen végzett, a két nyolcadikos diáklány Sádovska Zita (65.) és Chládek Júlia (66.) helyen végzett a 70 tanulóból.

               A versenyre az iskola területe mellett található labdarúgó pályán ill. a kinti terepen készültünk fel. Diákjaink a testnevelés órán mért eredmények alapján voltak kiválasztva a futóversenyre.

          Iskolát reprezentálták:

          Diákok:                                                Diáklányok:

          Balogh Milan                                        Molnár Ibolya

          Molnár Áron                                         Kudry Garbriela

          Virág Bence                                         Sádovsky Zita

          Kudry Gabriel                                       Chládek Júlia

           

          A Nyelvek  Európai Napja

           

          2016.szeptember 28.-án iskolánk háromfős  csapata részt vett a Zselízi Comenius Gimnázium által szervezett  Nyelvek Európai Napja című rendezvényen. Barátságos környezetben 4 iskola 5 csapata mérhette össze nyelvtudását magyar, szlovák, angol és német nyelven. A program részeként a tanulók játékos kvízkérdésekre  válaszoltak, bizonyíthatták szövegértési készségüket hallás és olvasás alapján, valamint  kreatív íráskészségüket is. A feladatok között helyet kaptak az elmaradhatatlan nyelvtörők , dalok és filmek is. Meglepetésként pedig minden csapat összeállíthatott egy emlékfüzetet néhány európai ország adataival és jelképeivel.

           

           

           

          2015/2016

           

          Ballagás 

           

           

           

          Kispályás foci

           

           

          Afrika nap

           

          2016. június 17-én iskolánk 5 tanulója( Lauko Evelin, Sádovsky Zita, Petró Emese, Lauko Edina és Varga Beáta) részt vett a Nagyölvedi Alapiskola által szervezett  Afrika hangja című rendezvényen, melynek célja bemutatni  Afrika sokszínűségét, természeti szépségeit , ekonómiai gazdagságát és a gyerekek életét Afrikában,ezáltal  tudatosítani az európai gyerekekben és társadalomban egyaránt a humanitárius segítség fontosságát.

          A délelőtt folyamán a  tanulók csoportokban dolgoztak. Prezentációkat tekintettek meg  Afrika természeti kincseiről , az állatvilág sokszínűségéről, az afrikai nagyvárosokról, a gyémántbányászatról és az oktatásról. A csoportos folglalkozások során kvízkérdésekre válaszoltak, megfogalmazták jókívánságaikat  az afrikai gyerekeknek, valamint szórólapot  terveztek  az Afrikába utazó turisták számára.  

           

          Az English Star verseny értékelése

          Az English Star egy általános iskolás tanulók számára meghirdetett nemzetközi angol nyelvű verseny. Fő küldetése a nyelv megkedveltetése, a tanulók játékos formában való ösztönzése tesztfeladatok  megoldására. Lehetővé teszi, hogy a diákok megmutassák tudásukat és felmérjék nyelvi készségeiket hasonló korú diákokkal más iskolákból is. A legjobban teljesítő tanulók tárgyi nyereményekben is részesülhetnek a verseny szabályainak megfelelően.

          A 2015/2016-os tanévben a felső tagozatról 13 tanuló nevezett be a versenybe, közülük 2 tanuló 80% feletti eredményt ért el, így aranysávos oklevélben részesült.

           

           

          IX. Gyermeknéptánc-fesztivál

           

          Beszámoló a IX. Gyermek-néptáncfesztiválról

          Idén, sorrendben a 9. néptáncfesztiválunkat a helyi művelődési házban rendeztük meg   2016. június 3-án. Felhívásunkra az alapiskolán működő Kis Nádas mellett kilenc csoport jelentkezett. A helyi óvodából állandó vendégeink a bájos Vretienko és a Tipegő csoportok, valamint a helyi szlovák alapiskola mellett működő Venček csoport is. A kétyi református alapiskola Napraforgók csapata szintén több éve vendégünk. Egy képzeletbeli barangolásra hívtak bennünket műsorukkal, a Dunától a Zoborig. Az együttes vezetője Riedly Krisztián.

          A nagyölvedi alapiskola Gyerkőcök csapata  Győr-Moson –Sopron megye legszebb vidékéről, a Rábaközről hozták műsorukat Kicsi voltam, amikor megszülettem címmel. A csoport vezetői Cseri Kinga és Virág Erzsébet. A búcsi Katona Mihály Alapiskola Kerekfüzes csoportja már másodszor látogatott el hozzánk, idén csallóközi polgári táncokkal készültek Henzel György vezetésével. Az ipolyszakállosi Gézengúzok csapatát lelkes alsó tagozatos diákok alkották, akik főleg gyermekjátékokat és polgári táncokat mutattak be, Megérett a meggy címmel. A csoport vezetője Horváth Katalin. A lévai Juhász Gyula Alapiskola mellett működő Pitypang csoport  1992-ben alakult. A tánccsoport tagjai alsó tagozatos gyerekek, akik szeretnének megismerni elődeink néphagyomány kincseit. A csoport vezetője Baran Ivett, aki hisz abban, hogy aki kisiskolás korban megízleli a közös dal, játék boldogságát, megőrzi ezt a kedvet a későbbiekben is, és nem zárkózik el attól, ami népi és nemzeti a szó legnemesebb értelmében. A műsorukat a lányok kezdték népi gyermekjátékokkal Erdő, erdő címmel, majd csallóközi karikázóval folytatták, és záró táncként csallóközi párost adtak elő. Utolsó műsorszámként ismét a hazaiak, a farnadi Nádas néptánccsoport lépett a színpadra. A csoport 1996-ban alakult, nagyon sok hazai és külföldi rendezvényen szerepelt már nagy sikerrel. 2000 óta a Nádas Kulturális Klub mellett működik, melynek elnöke Takács Katalin. Műsorukban bukovinai székely táncokat adtak elő. Az együttes vezetője: Takács Veronika és Légár Dániel.                                                                                                                                                                                              

          A szereplőket oklevéllel és tárgyi ajándékkal jutalmaztuk, a csoportok vezetőit állófogadáson vendégeltük meg, míg a gyerekek a virslijüket majszolták a büfében. Ezután, mint minden évben táncházzal zártuk a fesztivált, ahol a talpalávalót a Pengő zenekar húzta Mézes Árpád vezetésével, a táncokat pedig Takács Veronika és Légár Dániel oktatták.                                                                                   

          A színvonalas esemény után mindenki azzal búcsúzott, jövőre találkozunk!

                                                                            A beszámolót készítette

                                                                                                                            Mézes Zsuzsanna

           

           

          Mosonmagyaróvár   - kirándulás

           

          Év végi kirándulás – Mosonmagyaróvár (Magyarország)

          A 2015/2016-os tanévben az év végi kirándulásunkat Mosonmagyaróvárra szerveztük, főleg anyagi okok miatt az alsó és felső tagozatnak együtt. A Futura tudományos-szórakoztató központ ajánlatát az interneten találtuk, felvettük velük a kapcsolatot, és több irányított program lehetőségét is felkínálták nekünk. Sikerült kiválasztanunk egy hatórás programot külön az alsó és külön a felső tagozat részére. Az egykori malom épületében rengeteg titok, meglepetés rejtőzött, igazi csodák palotája várt ránk. Három emeleten kóstolhattak bele a gyerekek a tudomány világába játékosan, saját tapasztalásuk alapján. Kipróbálhatták a víz erejét, megnézhették a Föld különböző mozgását, irányíthattak egy robotot, beszállhattak egy tengeralattjáróba, megnézhették a Hold felszínét. A biológia területéről meghallgathatták a különböző madarak hangjait, megfigyelhették a hangyák életét. Különböző fizikai jelenségek működését figyelhették meg, részt vettek egy rendhagyó kémia órán, csillagvizsgáló központban. A kisebbeknek kézműves foglalkozást tartottak, a nagyobbak pedig egy izgalmas nyomozós játék részesei lehettek. A legnagyobb attrakciót az   5 D –s mozi jelentette, amely bár csak kb. 10 percig tartott, mégis óriási izgalmat okozott.                                  Tartalmas, élményekkel teli kirándulás részesei lehettünk.

          A beszámolót készítette

          Mézes Zsuzsanna

           

          Terror háza  - tanulmányi kirándulás

          Tanulmanyi_kirandulas_Budapesten_a_Terror_Hazaban.docx

           

           

          Szivárvány projekt

          Szivarvany_projekt.pdf

           

          Természetiskola

           

          Természetiskola

           2016. 6. 6. – 6. 10. iskolánk alsó tagozatos tanulói természetiskolában vettek részt.  Az  1.- 4. osztályokból 19 tanuló és 2 pedagógus. Diákjaink elhelyezését az ipolyszakállosi Méhecske panzió biztosította.  A délelőtti órákban természetismereti- és nyelvi projektoktatás folyt, délutánonként falu- és természetismereti sétákon, sportvetéledőn vettünk részt. A gyerekek különösen az esti programokat szerették: közösségépítő játékok, Ki mit tud?, diszkóestek, sütögetés a tábortűznél stb. Június 9-én egész napos kirándulást szerveztünk Magyarországra a Börzsöny hegységbe. Megtekintettük  Drégely várát, beutaztuk a környéket a kemencei kisvasúttal, közben ellátogattunk Márianosztra gyönyörű templomába és betekinthettünk a börtönélet mindennapjaiba az ott lévő múzeumban. Tanulóink 5 gyermek kivételével példásan abszolválták a természetiskolát.

           

           

          Tanulmányi kirándulás:

          Malonya -  Kistapolcsány

          Iskolánk tanulói május 25-én tanulmányi kiránduláson vettek részt. A kirándulásra 39 tanuló jelentkezett. A tanulmányi kirándulás első állomása a Malonyai Arborétum volt, ahol két órás túrán vettünk részt. Ezután Aranyosmaróton ebédeltünk meg, majd utunkat Kistapolcsány felé folytattuk. Itt  megnéztük a klasszicista stilusban épült kastélyt, mely  a múltban a Habsburgok nyári rezidenciája volt és az első világháború után elnöki nyaralóként szolgált. 

           

          Geo park Ipolytarnóc

          Ipolytarnoc.pdf

           

          Jurta napok

          Jurta_napok_Levan.pdf

           

          Súťaž v prednese poézie a prózy Dobré slovo

          Literárna súťaž v prednese poézie a prózy v slovenskom jazyku  sa zrodila na pôde Gymnázia Hansa Selyeho s vyučovacím jazykom maďarským v Komárne v školskom roku 1996/97 pod vedením profesorky gymnázia Marianny Csémy v spolupráci s predmetovou komisiou slovenského jazyka. V tom roku sa po prvýkrát zorganizovalo školské kolo súťaže, ale už v nasledujúcom roku už bola rozšírená  na okresné a krajské kolo a v školskom roku 2012/13 sa po prvýkrát usporiadalo celoslovenské kolo. Do súťaže sa zapájajú  žiaci druhého stupňa základných škôl s VJM a prvého stupňa osemročných gymnázií.

          V okresnom kole sa zúčastnili:

          • Klára Pekajová zo siedmeho ročníka s prózou od Gabriely Futovej s názvom: Trapoška.
          • Beáta Vargová z ôsmeho ročníka s prózou od Gabriely Futovej s názvom: Poškoláci.
          • Emese Petró z ôsmeho ročníka s básnickým prekladom básne Sándora Petőfiho od Emila Boleslava Lukáča s názvom: Myšlienka jedna trápi súži.

          Do krajského kola postúpila Klára Pekajová, ktorá vo svojej kategórii získala prvé miesto. Krajské kolo sa uskutočnilo 26. apríla 2016 v Komárne na pôde Gymnázia Hansa Selyeho s VJM. V krajskom kole sa nám už nepodarilo postúpiť do celoslovenského kola, ale o to s väčším nadšením sa budeme pripravovať na súťaž v ďalšom školskom roku. 

           

          Katedra Verseny

          országos döntő

           

           

           

           

           

           

           

          3.AMM PT focikupa” 

          Nagyölved

          csapatunk

           

           

           

          A FARNADI MAGYAR TANÍTÁSI NYELVŰ ALAPISKOLA igazgatósága értesíti a leendő elsősök szüleit, hogy a

          a 2016/2017-es tanév első évfolyamába 2016. április 15-én lesz.

          2016. április 15-én (pénteken) 15.00 órától játékos foglalkozással egybekötött beíratkozást tartunk az iskola épületében.

          Kérjük a szülőket, hozzák magukkal a gyermekük anyakönyvi kivonatát (rodný list) és saját személyi igazolványukat.

           Szeretettel várjuk a leendő elsősöket!        

          Beiratkozas_2016.doc

          2016. március 17.-én a farnadi alapiskola 9. osztály tanulói részt vettek az alsóbodoki magán-szakközépiskola nyílt napján, ahol az OTP Fáy András Alapítvány “Itt tanulhatsz a pénzről ingyen” pénzügyi előadást és tréninget szervezett. Bővebb tájékoztató a rendezvény plagátján található...

          A diákjaink nagyon jól érezték magukat és  elégedettek voltak a tréninggel. 

           

           

          A végleges jelentés a sí oktató tanfolyamról Ostry Grúň - Kollárova

          1. 02.- 05. 02. 2016

           

          Sí oktató tanfolyam - részt vett 43 tanuló. A diákok több csoportba voltak osztva sí képességük szerint. A tanítás a reggeli és délutáni órákban zajlott hosszabb ebédszünettel. Minden délután a lakhelyen célunk volt, hogy pihenjenek és kikapcsolódjanak a diákok. Vacsora után a diákok ismerkedhettek és szórakozhattak a nappaliban.  Az egész sí tanfolyamon igyekeztünk betartani a biztonsági szabályokat és előírásokat, sérült nem volt.

          Kezdőknél a célunk volt:

          - Le tudjon csúszni a terepen íves ekézéssel, kibővített lábnyommal, a tehetségesebbek carving alap ívvel.

          középhaladó és haladóknál célunk volt:

          - Javítani és tökéletesíteni lesikló képességüket - terepen lecsúszni helyes testtartással és összetett ívvel, a terepen lecsúszni nyitó és záró carving ívvel.

          A sí oktató tanfolyamon a csoportokat és a csoport tagjait is folyamatosan értékeltük.

          A diákok bebizonyították, hogy elsajátították a síeléssel kapcsolatban kitűzött célokat nem versenyszintű szlalomban.

          Csütörtökön az utolsó közös estén a kiértékelés során kiosztottuk diákjainknak a tanúsítványt és apró jutalmakkal díjaztuk a őket. /édesség/.

          Időjárás és a síelés feltételei jók voltak, minden nap síeltünk. Mivel a sí oktató tanfolyamon három iskolából vettek részt diákok, fokozatosan barátkoztak egymással. A sí oktató tanfolyam célja volt az is, hogy megszeressék és megismerjék a téli táj adottságait, tiszteletben tartsák a hegyi és a sí szabályokat, segítséget tudjanak nyújtani és hogy betartsák a napi rendet.

          A sí oktató tanfolyamot 43 tanuló végezte el sikeresen. A tanfolyam ideje alatt, nem voltak komoly egészségügyi problémáink, amelyek orvosi beavatkozást igényeltek.

          Mgr. Timea Hanusič

          2016. 02. 12

          Tájékoztató

          Sítanfolyam időpontja 2016.február 1 – jétől február 5- ig.

          Indulás febr. 01 - jén reggel 08:00 - kor a kultúrháztól. A sítúra közös szervezéssel valósul meg. A nagyölvedi alapiskolából 15, a nagysallói alapiskolából 1O, a farnadiból pedig 19 tanuló vesz részt a tanfolyamon.

          Megérkezés a helyszínre: Ostrý Grúň, chata: Kollárová. Meglátogatjuk a kölcsönzőt, és kezdődhet a tanfolyam. Megismerkedünk a tereppel, és felmérjük a diákok sítudását. Ez alapján csoportosítjuk őket.

          Ebéddel kezdjük a napot, és ebéd után gyakorlással folytatjuk délután 16:00 - ig.

          Másnap és a többi nap 9:00 - tól sízés 12:00 - ig. 12:00 - 13:00 ebéd.

          Ebéd után 13:00 - tól – 16:00 - ig sízés.

          Minden nap délutáni foglakozás és közös programok.

          Pénteki utolsó nap kitoljuk az ebédet 13:00 - ra.  Indulás haza 14:00 - kor érkezés cca. 16:00 körül.

           

          http://www.ubytovanienaslovensku.eu/chata-kollarova-ostry-grun?gclid=CjwKEAiAt_K0BRCzjtv92_HGoR0SJAA9QNn_q_GMOV2K6oWNN1f-raPYnrOuyTB6zqAgXEtpwYJFqRoCOTvw_wcB

           

          POPLETKO előadás szlovák nyelven 

          január

           

           

           

           

          Kincsőrzők fesztiválja

          Egy szép őszi szombat délután, 2015. október 17-én, a Kincsőrzők fesztiválján vettünk részt Csatán.

          Tanulóink ének-és versmondó kategóriákban képviselték iskolánkat:

          ÉNEK KATEGÓRIA: Aranysáv – Molnár Ibolya 4.oszt., Baláž Noémi 9.oszt. , Lauko Evelin 7.oszt.,

          Ezüstsáv – Farkas Richárd 1.oszt., Baláž Zoé 1.oszt., Farkas Gábor 4.oszt. Bronzsáv – Nagy Dorottya 1.oszt.

          VERSMONDÁS Aranysáv – Chládek Dániel 2.oszt., Mácsadi István 9.oszt.

          Ezüstsáv – Virág Bence 5.oszt.

          Bronzsáv - Chládek Tamás 5.oszt. 

          Kincs__rz__k_2015.okt._bszml.pdf

           

          KI A VAGÁNY?

          A 2015/2016-os tanévben a megszokott májusi időpont helyett novemberben vágott neki 3 szólóénekes és egy táncos csapat a tehetségkutató versenynek. 2015. november 13-án, pénteken rendezték meg a Via Nova lévai járási szervezetei az alapikolásoknak szóló tehetségkutató verseny 4. évadát Zselízen.

          Az ének kategóriába a 9.osztályos Baláž Noémi, a 7.osztályos Molnár Orsolya és a 4.osztályos Molnár Ibolya mérette meg magát. Noémi 2.helyezéssel, Ibolya különdíjjal és Orsi emléklappal tért haza.

          Szeptemberben alakult a moderntánccsoport alsó és felső tagozatos gyerekek lelkes részvételével és Pfliegel Izabella tanító néni vezetésével. Táncukat a szigorú zsűri 2.helyezéssel jutalmazta. 

          Vagany_2015.nov.bszml.pdf

          Beszámoló

          2015. október 28-án iskolánk alsó tagozatán hagyományos TÖKJÓ délutánt szerveztünk.

          A tanulók különféle őszi  terméseket gyűjtöttek össze: leveleket, gesztenyét, csipkebogyót, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat…stb. Ezekből a termésekből mindenféle kézműves munkákat állítottak elő. Készítettek őszi képeket fára természetes anyagokból, gesztenyefigurákat, gesztenyepókhálót, üvegmécsest, WC- papírguriga denevéreket, fülpiszkacsontvázakat.

           Az est fénypontja a töklámpás készítése volt. Persze nem maradhatott el a jókedv fokozása érdekében a Tökhimnusz éneklése sem. Így készültek el a töklámpások, melyek a késő délutáni szürkületben meggyújtva adtak fényt és csillogást gyermekeink szemében a jól elvégzett munka után.

           

          Október 23 –i megemlékezés

          Az 56 csepp vér rock - musical vetítése

          Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én. A szovjet tankokkal eltaposott és vérbe fojtott magyar forradalom és szabadságharc eseményeit a Kádár-korszakban ellenforradalomnak minősítették a korabeli történészek és kommunista politikusok.

          E megemlékezés apropóján a 8. és 9. osztály tanulói megtekintették a Bokor Attila által rendezett rock – musicalt, az 56 csepp vért. Még a film vetítése előtt, egy rövid prezentációt tekinthettek meg, amelyhez kaptak három kérdést. A csoportok a prezentáció végén leadták a rájuk felügyelő tanító néninek a kitöltött kérdőíveket. 

           

          Megemlékezés az aradi vértanúkról

          Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc leverése után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, ám a  nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

          Iskolánk diákjai is egy rövid műsor keretén belül megemlékeztek Róluk. 13 tanuló személyesítette meg a 13 aradi vértanút, fekete szalaggal összekötözött kézzel, amely a kivégzésüket szimbolizálta. A műsor további részében a tanulók verset szavaltak, énekeltek és táncoltak. A megemlékezést az aradi tizenhármak utolsó mondatával és nemzeti himnuszunkkal zártuk le. 

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

          2014/2015

          A verseny meghirdetője a budapesti Magyar Nyelvtudományi Társaság, amely minden évben megszervezi a verseny felvidéki fordulóit is. A helyesírási verseny célja anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése.

          Az alapiskolások versenyében két kategóriában folyik a küzdelem, az I. kategória a 7. osztályosok, a II. kategória pedig a nyolcadik osztályosok közül kerül ki. Az iskolai forduló eredményei alapján a felkészítő tanár kategóriánként 2 – 2 tanulót juttathat a körzeti fordulóra.

          A körzeti fordulót 2015. február 26-án szervezték meg Párkányban, a helyi gimnázium épületében. Iskolánkat a 7. osztályból Lauko Edina és Varga Beáta, a 8. osztályból pedig Mészáros Vivien és Molnár Eszter képviselték.  Varga Beáta az élmezőnyben, a többiek pedig a középmezőny végén fejezték be a versenyt.

          Mindkét kategória felkészítője Mézes Zsuzsanna.

           

           

           

           

           

           

          Tompa Mihály országos verseny 2014/2015

          Beszámoló

          Iskolánk tanulói idén is aktívan bekapcsolódtak a Csemadok OV által hirdetett versenybe. Az iskolai fordulót 2015. február 13-án tartottuk az iskola egyik tantermében. A nyertesek értékes könyvjutalmakat kaptak a helyi szülői szövetség jóvoltából. A körzeti fordulóra a következő tanulók jutottak el:

          1. kategória: Chládek Dániel, Stefánik Klaudia, Farkas Gábor, Molnár Ibolya.
          2. kategória:  Virág Bence, Chládek Tamás, Várföldi Bence, Molnár Orsolya, Pekaj Klára.
          3. kategória: Petró Emese, Varga Beáta, Balázs Noémi, Mészáros Vivien, Mácsadi István, Mácsadi Szilvia.

          A körzeti fordulóra 2015. február 27-én került sor Léván. Az alábbi tanulók lettek a legsikeresebbek:

          1. kategória: Molnár Ibolya – 2. helyezett
          2. kategória: Várföldi Bence – 2. helyezett

          Pekaj Klára – 3. hely

          1. kategória:  Petró Emese – 2. helyezett

          Balázs Noémi – 3. helyezett

          Mácsadi István – 2. helyezett

          Varga Beáta – 3. helyezett

          A szavalóverseny járási fordulóját szintén Léván rendezték meg 2015. március 11 – én.

          Pekaj Klára, Petró Emese és Balázs Noémi bronzsávos minősítést szereztek, Varga Beáta ezüstsávos lett, Molnár Ibolya, Várföldi Bence és Mácsadi István pedig aranysávos besorolást nyert, így ők hárman továbbjutottak az országos elődöntőre.

          Az országos elődöntőt március 30-án rendezték meg Komáromban. Három helyszínen folyt a verseny, az egyes kategóriák más – más épületben mérték össze tudásukat. A rangos versenyen végül alapiskolánk mindhárom tanulója bronzsávos minősítést szerzett, így már nem jutottak tovább az országos döntőbe.

          Büszkék vagyunk tanulóink sikereire!

           

                                             

           

          Dobre_slovo.docx

           

           

           

           

           

          Megemlékezés, filmvetítés az 1956-os forradalomról

          A Szabadság, szerelem c. film vetítése

          „Nem érti ezt az a sok ember,
          Mi áradt itt meg, mint a tenger?
          Miért remegtek világrendek?
          Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
          De most sokan kérdik: mi történt?
          Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
          És kérdik, egyre többen kérdik,
          Hebegve, mert végképp nem értik –
          Ők, akik örökségbe kapták –:
          Ilyen nagy dolog a Szabadság?“

               (Márai Sándor: Mennyből az angyal)

          2014. október 21-én a Szabadság, szerelem c. filmet tekintették meg a felsőtagozat hetedik, nyolcadik és kilencedik osztály tanulói. A film az 1956-os forradalmi eseményeket mutatja be. A film vetítésével emlékeztünk meg a forradalom eseményeiről.

          A diákoknak a filmvetítés közben négy előre elkészített kérdésre kellett válaszolniuk:

          1. Melyik két párhuzamos történelmi esemény az alapja a "SZABADSÁG SZERELEM" c. filmnek?
          2. Hol tartották azt a gyűlest, amely az 1956 -os forradalom és szabadságharc kezdetét jelentette?
          3. Kik a film főszereplői?
          4. Sorold fel azokat a budapesti helyszíneket,ahol a film játszódik !

          A filmvetítés közben a diákok figyelemmel kísérhették a forradalom kialakulásának előzményeit és annak következményeit is. Az elkészített kérdésekre mindenkinek sikerült válaszolnia.

          A film rövid összefoglalója:

          A film az eseményeket az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda-válogatott sorsán keresztül mutatja be.

          1956: Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magunkat: élvezik a sikert, a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlenegyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian visszavágásra, az 1956. novemberi Melbourne-i olimpiára készülnek. De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Viktórián, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színtereire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára, Vikit.

          Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget a hazájának. Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre. Otthon T–34-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni.

           

          Egyházzenei nevelőkoncert

          2014. október 17-én iskolánk tanulói egyházzenei nevelőkoncerten vettek részt a farnadi római-katolikus templomban. A Brünni Állami Operaház szólóénekese adott elő híres áriákat Gounod, Schubert, Händel egy –egy művéből.

          Dr. Berger bevezetőjében utalt rá, hogy a zeneművek témái Jézus, ill. Mária életével kapcsolatosak, több életrajzi adattal hozta közelebb a gyerekek részére a vallás e két központi személyének alakját.

          A gyerekek is bekapcsolódtak az egyik Alleluja... angol nyelvű énekébe, főleg a legkisebbek voltak a leglelkesebbek. Berger úr pozitívan értékelte a tanulók aktivitását, megdicsérte a jó magaviseletüket, mint mondta, sajnos, a  fővárosi iskolában már korántsem ilyen példás a gyerekek magaviselete. Majd hozzátette, nagyon nagy szükség van a komolyzenei koncertekre, ill. a komolyzenével való foglalkozás, operahallgatás legalább a zenei órán belül, hisz ez mind hozzájárul a gyermekek sokoldalú fejlődéséhez, az intelligencia növeléséhez.

          Az egyórás koncert után mindenki jóleső érzéssel tért vissza az iskolapadokba, de meg kell jegyezni, hogy a gyermekek részéről nem mindenki osztotta Berger úr véleményét, sokan azt vallják, hogy az opera, egyáltalán a komolyzene unalmas és szinte hallgathatatlan.

          Van még tennivalónk bőven ezen a téren. A legnagyobb gond talán az, hogy egy vidéki kisiskola nem engedheti meg magának, hogy külön zeneszakos tanítót  vegyen fel, amikor zenei nevelés csak heti egy óra van, az is gyakran összevont osztályokban.

           

          2014.10.13. - Külhoni Felsösök Éve - Csodák Palotája

          Utazó Fizika Show

           

          Magyarország miniszterelnöksége és a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében megrendezett fizika kísérletek bemutatójára a mi iskolánkból 7 diák és egy felügyelő tanár kapott meghívást. Összesen a rendezvényen kb. 120 diák vett részt a lévai- és nagykürtösi járásban található magyar iskolák diákjai közül. A bemutató újabb állomása az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola volt.

          A kísérleteket a budapesti Csodák Palotájának munkatársai szórakoztatóan és közérthetően mutatták be. A bemutatott kísérletek valódi élményt is nyújtottak a tanulóknak, akik lélegzetvisszafojtva várták egy-egy kísérlet eredményét. A Csodák Palotájának munkatársai a közönség bevonásával végezték el a veszélyesnek tűnő kísérleteket.

          Az interaktív bemutató során mindennapi életünk használati tárgyait mutatták be. Így lett a teáskannából hangszóró vagy a lefolyócsőből hangszer. A szemetes kosárból tűztornádó csapott fel, a folyékony nitrogénnel töltött lufi viszont megfagyva darabokra robbant szét. Bemutatták lehet-e kesztyűbe dudálni, vagy milyen módon lehet felfújni egy flakonba tett lufit. A hélium gáz belélegzése utáni vékony hang jött ki a tudóspalántából, de ha a hélium helyett kén-hexafluorid kerül belélegzésre, akkor a hang nem vékonyra, hanem mélyre vált, s mivel a kén-hexafluorid sűrűbb, mint a levegő, a kilélegzése is nehézkes. Voltak bátor jelentkezők, akik hagyták, hogy a fejükön törjék meg a mandulát.

          A legnépszerűbb kísérletek viszont a tűzzel és a folyékony nitrogénnel történtek.

          A mi iskolánk diákjai is jól szórakoztak, és nagyon sok kérdés fogalmazódott meg bennük.

          fizika_show_2014__Ipolybalog.pdf

           

          Október 6. – megemlékezés az aradi vértanúkról

           

                      A farnadi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói és pedagógusai 2014 októberében is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól. Az alsó tagozatos diákok a tanítási órákon elénekelt korabeli dalokkal elevenítették fel a 19. századi forradalmi hangulatot, a felső tagozatosok az irodalom órákon foglalták össze a megtorláshoz vezető út eseményeit, majd az 5-9. évfolyamokat érintő rendhagyó történelem órán vettek részt.

                      Elsőként a világháló adta lehetőségeket kihasználva egy történészek által kommentált dokumentumfilmet néztek meg. A videóhoz kérdéssor tartozott, a kérdéseket a tanulóknak önállóan kellett megválaszolniuk a felvételben hallottak alapján. A videó megtekintése után frontális módszerrel egyeztettük a válaszokat, hogy mindenki helyes ismeretekkel kezdhesse a megemlékezés következő részét: csoportokra osztva, a csapatkapitányok vezérletével, de közös erővel kellett megválaszolni az adott eseményre, személyiségekre vonatkozó "kisorsolt" kérdéseket.

                      A pedagógusok nevelői célzattal mellőzték a versenyeztetést, a diákok elmondása, reakciói viszont arra engednek következtetni, hogy értékes, új információkkal teli napot hagytunk magunk után.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

          Beszámoló_az_anyák_napi_musorról.docx

           

           

           

          Versenyeredmenyeink.pdf